Det finns 5 olika typer av psoriasis,

sen finns ett par varianter av dessa som fått egna namn, det är viktigt att ta reda på vilken typ man själv har för att kunna sätta in den effektivaste behandlingen mot just denna typ. Kolla upp med din doktor vilken typ du själv har.

 

 Plackpsoriasis är den absolut vanligaste typen och står själv för nästa 80% av alla psoriasisfall. det är inte helt ovanligt att en person kan ha flera typer av psoriasis samtidigt.

 

Plackpsoriasis (plaque psoriasis)

 

Plackpsoriasis, visar sig som fläckar på kroppen, dessa kan vara allt från 1-10 centimeter stora.

 

Plackpsoriasis är den typen som dem allra flesta tänker på om man pratar om psoriasis då den står för 80 % av alla psoriasisfall.

Den kännetecknas av sitt typiska utseende med tjocka fjällande vita fläckar som består av ett tjockt lager död hud.

Under detta lager så är huden röd och irriterad.

 

Oftast så kliar dessa områden väldigt mycket och det är inte ovanligt att man river hål i huden så att man börjar blöda.

Att klia och riva på dessa fläckar är absolut bland det sämsta man kan göra då huden blir mera skadat, vilket i sin tur kan bli drabbat av psoriasis.

Detta kallas för Köbnerfenomenet.

 

” Varje skada på hudbarriären utlöser mera klåda, ” säger Yosipovitch.

 

 Kliandet kan överaktivera nervcellerna, förstärka klådan och öka lusten att klia. Kliandet kan utlösa det så kallade Köbnerfenomenet , i vilket ny plack bildas på frisk hud som ett svar på hudtrauma orsakat av kliandet.

 

Försök därför att minimera all typ av yttre påverkan som kan skada din hud. Använd skyddskläder och handskar på jobbet, om ej möjligt borde du överväga att byta yrke.

 

 De vanligaste områdena för plackpsoriasis är på armbågarna, knäna, händer, fötter och hårbotten.

 

Utslag på andra ställen på kroppen förekommer också, som i örat , ryggen, rumpan och ansiktet.

 

Vid mycket stor utbredning kan man få problem med temperaturreglering av kroppen som sköts av din hud.

 

 

 

Hårbottenpsoriasis

 

Psoriasis i hårbotten är för många det första tecknet på psoriasis, flertalet som drabbas av det har dock bara psoriasis i hårbotten.

 Det är inte ovanligt att man förväxlar psoriasis i hårbotten med kraftig mjäll och går med det i åratal innan man börjar behandla det som psoriasis.

Symtomen kan bestå av både svag och kraftig fjällbildning, klåda som kliar kraftigt, sårig och sprucken hårbotten.

 

Uppemot 70-80% av alla som drabbas av psoriasis utvecklar psoriasis i hårbotten. Denna typ räknas in i plackpsoriasis och är för många ett stort problem då det är svårt att dölja för allmänheten.

 

 Misstänker du psoriasis i hårbotten bör du ta kontakt med din läkare för vidare utredning.

 

Droppformad psoriasis (guttat psoriasis)

 

Guttat psoriasis, guttate psoriasis är en typ av psoriasis som visar sig som små "droppar" eller prickar på huden och kan dyka upp överallt på kroppen.

 

Guttat psoriasis är den typen som är näst vanligast bland alla drabbade. Utslagen, "dropparna", kan dyka upp väldigt plötsligt, hittar man en är det inte ovanligt att flera finns redan inom ett par dagar. Denna psoriasistyp drabbar många gånger yngre personer till skillnad från t ex plackpsoriasis som ofta debuterar vid 20+.

 

Senaste forskningen visar på ett samband mellan streptokocker, (halsfluss), och guttat psoriasis. Streptokocker virus verkar fungera som en trigger till utslagen.

 

 Du behöver inte vara sjuk i halsfluss för att vara bärare av streptokocker, därför rekommenderar jag att du ber din läkare göra ett streptokocker prov om du fått utslag.

I vissa fall lugnar sig denna typ av psoriasis ganska fort, speciellt om man fått en penicillin kur mot streptokocker, tyvärr så är det nästan lika vanligt att det kan övergå till den vanligare formen plackpsoriasis.

 

Psoriasis i hudveck (inverse psoriasis)

 

Inverse psoriasis, till skillnad från de allra flesta andra varianter av psoriasis, så fjällar inte inverse psoriasis.

Den saknar därmed de klassiska egenskaperna som man förknippar med psoriasis.

 

 Då denna typ bildas i hudveck där det blir fuktigt och huden gnuggas mot varandra bildas ej de vita lagren med döda hud celler. Istället är den blank och röd och sitter oftast i hudveck, såsom armveck, armhålor,under bröst, ljumskar och navel.

 

Denna psoriasis typ är överrepresenterad bland överviktiga människor.

Det är inte alls ovanligt att en person med inverse psoriasis också har en annan typ av psoriasis samtidigt.

 

 

Nagelpsoriasis

 

Nagel psoriasis, uppemot 50% av alla med psoriasis utvecklar någon gång också nagelpsoriasis, en psoriasis typ som ger förändringar på naglarna.

 Även denna typ är extra "jobbig" rent psykiskt då det är väldigt svårt att dölja naglarna och de kan se riktigt illa ut.

 

 Inte helt ovanligt så kan nagelpsoriasis misstolkas som nagelsvamp då det ser liknande ut i början.

Det verkar finnas ett samband mellan nagelpsoriasis och psoriasisartrit80% av dem med artrit även utvecklar nagelpsoriasis.

 

Vid nagelpsoriasis är det extra viktigt att vårda naglarna, hålla dem kortklippta, då yttre påverkan och skador på naglarna förvärrar situationen. Om det är möjligt så bör du använda handskar på jobbet för att minimera risken för skador på naglarna.

 

Symtom vid nagelpsoriasis

 

  • Groppar eller hål på naglarna
  • Deformation, naglarna växer konstigt
  • Naglarna lossnar från nagelbandet
  • Missfärgning, naglarna byter färg, oftast gul-bruna

 

 

Pustulös psoriasis,

PPP (Pustulosis Palmoplantaris), Von Zumbusch och Acropustulosis

 

Pustulös psoriasis, finns i tre typer och visar sig som mängder av små helt sterila varblåsor (pustler), som kan flyta ihop till större områden. Pustulös psoriasis brukar gå i cykler där huden först rodnar, sedan kommer blåsorna och avslutas med fjällning av hud.

 

 Om pustulös psoriasis breder ut sig över stora delar av kroppen kan den bli riktigt allvarlig.

Vanligtvis så förekommer denna typ av psoriasis på händer och fötter med omnejd.

 Vanligast förekommer denna typ av psoriasis hos vuxna.

 

Några utlösande faktorer är

 

  • Intravenös medicin
  • Vissa salvor och krämer
  • Överexponering av UV-ljus
  • Graviditet
  • Systematiska steroider
  • Infektioner
  • Psykisk stress
  • Plötslig avslutad behandling av systematiska mediciner eller utvärtes steroid-behandling
  • Felbehandling med kortison preparat

 

 

PPP, Pustulosis Palmoplantaris, är en sjukdom ofta associerad till psoriasis som sätter sig på handflator och fotsulor.

 

Den yttrar sig i form av sterila varblåsor (pustler). Kännetecknande för PPP är områden med rodnad, fjällning och blåsor på handflator och fotsulor.

 Vätskan i de karaktäristiska blåsorna är sterilt, det innehåller alltså inga bakterier. Blåsorna kan vara från 1 till 10 mm stora och är först gula men blir efter 1-2 veckor bruna och fjällar sedan av.

 

 PPP kan läka ut av sig själv eller i samband med behandling. PPP kan återkomma efter att ha varit utläkt i flera år.

 

I handflatorna sitter blåsorna oftast på lillfinger sidan och ner mot handleden.

 

fötterna är den vanligaste platsen i hålfoten och angränsande del av fotsulan. Blåsorna kan ibland även finnas på både fingrar och tår.

 

 Utslagen kan finnas på bara en hand, eller ena foten, men i vissa fall även på båda händerna/fötterna och ibland på alla fyra ställena.

Debut åldern vid PPP är vanligast mellan 40 till 60-årsåldern, dock så kan den i vissa fall förekomma även vid andra åldrar.

 

Von Zumbusch är en variant av pustulös psoriasis som kan dyka upp väldigt plötsligt.

 

Symptomen är röda fläckar som dyker upp på spridda områden och är ömma. Inom loppet av ett par timmar får man blåsor på dessa områden.

Dessa blåsor spricker och torkar ut inom 48 timmar samt efterlämnar ett slätt glansigt område.

 

Det är sällsynt att barn drabbas av Von Zumbusch, men vid dessa fall har barnen större chans till full återhämtning än hos vuxna.

 

 Denna psoriasis typ kan vara livshotande och kräver att man uppsöker läkare omedelbart.

Vanligtvis behöver patienten läggas in för att få vätskeersättning, ges antibiotika och starta systematisk behandling.

 

Von Zumbusch psoriasis ger förutom blåsor även feber, frossa, stark klåda, vätskebrist, ökad puls, utmattning och muskelvärk.

 

Erytrodermisk psoriasis

 

Knappt 1% av alla psoriasisfall är erytrodermiska, vilket är den mest aggressiva och svåra formen av psoriasis.

 

Symptomen är mycket tydliga med kraftiga rodnader och kraftig fjällning. Det sprider sig från tidigare drabbade områden och utåt.

 

Utlösande faktorer till erytrodermisk psoriasis

 

  • Felbehandling med kortison preparat, överdosering eller för långa behandlings tider
  • Plötsligt avslutad behandling med kortison preparat
  • Dåligt behandlad pustulös psoriasis

 

 Symptomen blir svåra då rodnaderna inte bara kliar, utan de gör även ont.

Till det hör att sjukdomen, i värsta fall, kan bli livshotande då huden får svårt att behålla sin naturliga barriär som skall hindra bakterier och virus från att tränga in i kroppen.

 

 I samband med infektionen får patienter feber, huvudvärk, muskel värk, försämrat allmäntillstånd och frossa. Hos äldre patienter finns risk för hjärtproblem då infektionsnivån är hög och påfrestande mot hela immunsystemet.

 

Psoriasisartrit

 

Psoriasisartrit ,30 % av de psoriasissjuka får även problem med lederna i någon form, så kallad psoriasisartrit.

 

Psoriasisartrit är en kronisk autoimmun inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, stelhet och i sin allvarligaste form, rörelsehinder.

 

 Sjukdomen skiljer sig mycket mellan olika individer. Den kan vara mild, övergående och drabba ett fåtal leder men också vara mycket aggressiv och drabba ett flertal leder. Psoriasisartrit är ännu relativt outforskad och blir ofta underbehandlad.

 

De vanligaste symtomen vid psoriasisartrit är stelhet, rörelse- eller vilosmärta, svullna leder, ömhet över ledkapsel, muskel- och senfästen samt trötthet orsakade av inflammation. Inflammationen kan vara lokaliserad till en eller ett fåtal leder men vanligen är många leder engagerade.

 

Lederna kan angripas och brytas ned av sjukdomen, så kallad leddestruktion, och om sjukdomen förblir obehandlad kan detta leda till funktionsnedsättning och funktionshinder.

 

Psoriasisartrit går i skov, det vill säga sjukdomens symptom varierar över tiden, man har bättre och sämre perioder. Det finns idag inget som kan bota PsA men det finns mediciner som kan bromsa och lindra såpass att man kan leva ett fullgott liv.

 

Ingen vet idag varför vissa drabbas av psoriasisartrit, medans andra inte blir det.

 

Man forskar kring detta och tror att ärftligheten spelar en betydande roll. Stress, rökning och alkohol kan alla ha ett finger med i spelet. Med en liten marginal verkar det som kvinnor lättare drabbas av psoriasisartrit än männen.

 

Forskning har visat på att det är av största vikt att ställa rätt diagnos så tidigt som möjligt, det har visat sig bli stora skillnader på utvecklingen av sjukdomen desto tidigare man sätter in rätt mediciner.

 

        "En del experter menar att det är väldigt viktigt att vi börjar behandla psoriasisartrit tidigt för att minska risken för komplikationer längre fram."  - Anja Näslund, hälsovetare , psoriasis expert.